
Tax Studio Online
Til je praktijk naar een hoger plan en voorkom problemen!
Probeer nu een maand gratis*
daarna €59 ex BTW per maand
Een spel spelen zonder de regels te kennen, is geen goed idee
Toch doen veel belastingadviseurs en boekhouders dat, maar zien ze dat niet. Misschien jij ook niet.
Je geeft goede belastingadviezen en je doet de aangiftes op tijd. Ook weet je het een en ander van het formele belastingrecht. Alles loopt en de Belastingdienst heeft geen vragen. Dus niks aan de hand toch?
Maar wat als de Belastingdienst wel vragen gaat stellen? Weet je dan wat jouw rol is en welke informatie wel en niet gegeven hoeft te worden? En als de inspecteur jouw standpunt niet volgt, wat doe je dan?
Dan blijken je kennis en je vaardigheden misschien toch iets minder op orde te zijn dan je altijd dacht. Ik zie in de praktijk vaak een van de volgende reacties:
Ontkenning: het ligt aan de inspecteur. Hij snapt het niet of hij luistert niet.
Niet mijn specialisme: hier is specialistische kennis voor nodig.
Het heeft geen zin: je laat het er vroeg of laat bij zitten, want het heeft toch geen zin.
Je doet niet alleen je client hiermee tekort, maar je loopt ook zelf risico.
Fouten worden vaker gezien. Cliënten gaan steeds vaker op zoek naar informatie. Ik heb ondernemers die alleen geabonneerd zijn op mijn nieuwsbrief om te beoordelen of hun adviseur het wel allemaal goed doet. Of dat de manier is, weet ik niet maar het maakt duidelijk dat ze niet alles voor zoete koek slikken. De Belastingdienst ziet jouw fouten ook. Het duurde even maar er worden steeds vaker boetes opgelegd aan adviseurs.
Waar gaat het mis?
Het gaat in mijn ogen mis omdat veel adviseurs denken dat het formele recht alleen of voornamelijk bij discussies speelt. Daar speelt het uiteraard ook, maar het formele belastingrecht speelt altijd en dus ook al veel eerder. Een discussie of conflict laat alleen maar zien waar het mogelijk is misgegaan. Als adviseur, boekhouder of accountant heb je een belangrijke rol om problemen te voorkomen.
Naleven van verplichtingen
Het is ontzettend belangrijk dat je weet, wanneer de verplichtingen zijn nageleefd. Welke termijnen spelen een rol, maar ook of vooral inhoudelijk.
Wanneer is de aangifte juist en volledig? Wanneer is de vereiste aangifte niet gedaan? Hoe wordt beoordeeld of een administratie volledig is? Wat zegt de Hoge Raad hierover?
Dat is niet alleen belangrijk voor je klanten maar ook voor jezelf. Jij moet weten waar de grenzen liggen, want je weet niet alles over jouw klanten. Je weet alleen wat hij of zij jou vertelt en laat zien.
Hoeveel zwartspaarders hadden niet een adviseur en/of boekhouder? Precies, veel.
Helaas zie ik ook in mijn praktijk accountants, boekhouders en belastingadviseurs die in de problemen komen doordat ze onvoldoende wisten over hun clienten en toch aangiftes indienden in plaats van de grenzen te bewaken.
Een accountant/partner en een senior belastingadviseur van hetzelfde kantoor waren beiden verdachte in een omzetbelastingfraudezaak. Er werden omzetbelasting aangiftes gedaan op basis van een aantal bankafschriften, een aantal facturen en lijstjes van de ondernemer. Dat bleek later allemaal niet te kloppen. Een groot deel van de kosten bleek fictief. De accountant en adviseur wisten dat niet, maar waarom deden ze de aangiftes zonder facturen?
In deze zaak liep het goed af, niet omdat de Officier van Justitie dacht dat hij geen zaak had. Nee, het is geen sprookje of een feel good film waarin alles vanzelf goed komt. Ik heb daar het nodige werk in moeten verrichten, maar los van de uitkomst. Het alleen al zijn van verdachte in een fraudezaak is ingrijpend. Een inval van de FIOD, de verhoren door de FIOD en de langdurige onzekerheid. Word je vervolgd ja of nee? Dat wil je niet.
Als je nu denkt “Dat doe ik niet”. Misschien dit zo niet, maar wees eerlijk naar jezelf. Heb je nooit twijfels bij het indienen van een aangifte? Dat is geen oordeel, je wilt je klanten graag helpen en voorkomen dat ze in de problemen komen. Daar is helemaal niks mis mee, maar je moet weten waar je grenzen liggen.
Wat doe je met fouten van de inspecteur?
Je moet de fouten eerst zien natuurlijk. Daarvoor heb je in de eerste plaats voldoende kennis nodig. Maar als je de fouten ziet: ‘Wat doe je er vervolgens mee?’. Ga je die fouten in een keer op de inspecteur afschieten?
Op linkedin heb ik een tijdje geleden een post geplaatst met de titel dat belastingadviseurs zich in discussies met de Belastingdienst teveel op het materiële recht richten. Ik kreeg opvallend veel reacties van inspecteurs. Adviseurs richten zich volgens hen juist teveel op het formele recht. Op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur bijvoorbeeld. Het zorgvuldigheidsbeginsel is geschonden of het motiveringsbeginsel.
Je alleen richten op het formele belastingrecht is ook niet goed. Of het nu gaat om aangiftes doen, het geven van belastingadviezen of discussies voeren met de Belastingdienst, je werk is altijd een combinatie van het formele- en materiële belastingrecht.
Het formele belastingrecht speelt altijd een rol, maar die rol is vaak meer op de achtergrond. Ook in discussies!
Soms speelt het op de voorgrond als de aanslag te laat is opgelegd bijvoorbeeld dan moet je er ook onmiddellijk een beroep op doen. Maar een schending van het motiveringsbeginsel. Wat gaat dat je opleveren? Niks. Moet je de inspecteur daarop wijzen? Ik doe dat niet. Dat betekent overigens niet dat het geen rol speelt. Als de inspecteur zijn standpunt niet goed kan onderbouwen, is zijn standpunt misschien niet zo sterk en daar kun je wel wat mee.
Het gaat niet alleen om fouten zien maar ook om wat je er vervolgens mee doet. Je moet een beetje handig zijn. Jij gaat over de strategie. De inspecteur gaat je daar niet bij helpen.
Wat is je rol tijdens als de inspecteur informatie vraagt of onderzoek doet?
Iedere adviseur, boekhouder en accountant weet dat de inspecteur veel mag vragen. Je moet meewerken dat is het uitgangspunt. De bevoegdheid is niet zonder grenzen maar de belastingrechter begrenst de inspecteur amper.
Dat betekent niet dat je niks kunt of hoeft te doen. Je hebt absoluut een rol. Jij bent de schakel tussen je client en de inspecteur. Jij moet de informatieverzoeken beoordelen, mag de inspecteur het wel vragen? Is dit wel een verzoek om informatie of is het een verzoek om bewijs? Ook de informatie van je client gooi je niet zo over de schutting. Wat staat erin? Is dit wel de definitieve versie? Zeker in deze digitale tijd is het belangrijk om na te gaan wat je opstuurt.
Ook tijdens een boekenonderzoek is je rol niet passief. Jij moet je client voorbereiden. Dat begint bij het startgesprek. Je denkt misschien wat kan daar misgaan, nou een heleboel, kan ik je zeggen.
Een ondernemer, een visfileer bedrijf, heeft dat aan de lijve ondervonden. Onvoorbereid is hij het startgesprek met de controle-ambtenaar ingegaan. Deze ondernemer heeft 4 medewerkers in dienst. De ambtenaar vraagt hem hoeveel kilo een medewerker in een uur kan fileren. De ondernemer weet dat zo niet, maar maakt een inschatting. Die blijkt helemaal verkeerd te zijn. De ambtenaar concludeert dat de vis nooit met deze 4 medewerkers kan zijn gefileerd. Er moeten er minstens nog 5 zijn geweest. Wie deze werknemers zijn, is niet meer te achterhalen en dus heft de ambtenaar na met toepassing van het anoniementarief en over 5 jaar. Met een boete van 50% wegens opzettelijk te laat betalen van de loonbelasting. Te betalen €300.000. Alleen al aan naheffingen. Aangezien deze extra medewerkers niet betaald konden worden uit de aangegeven omzet, moet er ook meer omzet zijn geweest die niet in de aangifte is opgenomen. Er is ook een kas die niet helemaal optimaal is. Gevolg: naheffingen omzetbelasting met boetes en ook winstcorrecties met navorderingen en boetes. Zo kijkt deze ondernemer tegen een belastingschuld met boetes van meer dan een half miljoen euro aan. Wat is de basis van dit standpunt met grote gevolgen? De ondernemer heeft het toch zelf gezegd. Hij zal het wel weten toch? Kon de ondernemer de verklaring niet terugnemen? Zeker, maar wat is dan waar? De geloofwaardigheid van de ondernemer komt ter discussie te staan.
Vind je dit een extreem voorbeeld? Dit was wel de realiteit van deze ondernemer. Een goede voorbereiding had dit eenvoudig kunnen voorkomen. Nu kostte het de ondernemer tijd en geld om deze standpunten van de inspecteur te bestrijden.

Het zal toch zo vaart niet lopen?
Dat doet het dus wel. Alle ondernemers die ik bijsta hebben een belastingadviseur, boekhouder of accountant. Dat zijn allemaal professionals die net als jij hun werk goed willen doen, maar het formele recht niet voldoende in de vingers hebben waardoor fouten worden gemaakt of over het hoofd worden gezien.
Dat geldt ook voor de adviseurs die zelf in de knel komen, die zelf voorwerp van onderzoek worden van de FIOD of de Belastingdienst. Dat zijn geen adviseurs of boekhouders die maar wat doen of de grenzen van de wet willen opzoeken. Nee, ze willen het goed doen en hun clienten helpen, maar hadden de grenzen niet duidelijk. Of dachten misschien ook wel ‘het zal zo vaart niet lopen’.
Maar dit hoeft niet te gebeuren als je je kennis gestructureerd op peil houdt en snel antwoorden weet te vinden.
Hoe houd jij je kennis nu bij? En hoe bepaal je je aanpak?
Wat doe je nu?
De meeste of eigenlijk alle adviseurs die ik spreek, onderkennen het belang van kennis en toepassing van het formele belastingrecht. En ze maken er ook werk van om deze kennis op te doen, maar er zit vaak geen plan achter.
De onderstaande bronnen worden het meest genoemd in antwoord op de vraag “Wat doe je nu"?’
Cursussen
Kennisbanken
Openbare bronnen
Dat is allemaal goed natuurlijk en deze bronnen zijn geweldig, maar het heeft beperkingen.
Cursussen
Zelf geef ik al meer dan 20 jaar cursussen over het formele belastingrecht. Naast de theorie hebben cursisten behoefte aan praktische handvatten. Hoe doe je het in de praktijk? Nadeel is, zeker bij live cursussen, kennis zakt weg. Dat is niet te voorkomen. Of je loopt in de praktijk ergens tegenaan en de cursus heeft die vraag net niet beantwoord.
Kennisbanken
Je kunt je antwoorden zoeken in kennisbanken van uitgevers. Daar kun je ontzettend veel in vinden. Het antwoord staat er ook zeker in maar dan moet je wel weten wat je zoekt. Het formele recht vind je namelijk niet op een plek. Dan kun je met het knagende gevoel achterblijven, heb ik wel alles?
Openbare bronnen
Tegenwoordig zijn er ook veel goede openbare bronnen. Alleen overzicht krijg je er niet van. Alles is op wet- en regelgeving ingedeeld. Het is dan moeilijk om overzicht te krijgen en te houden.

Tax Studio Online
Dit is waarom ik Tax Studio Online heb opgezet
Om te zorgen dat jij eenvoudig je kennis op peil kunt brengen en houden.
Dat je niet lang hoeft te zoeken naar antwoorden maar dat je die snel kunt vinden en dat je weet dat die antwoorden kloppen.
Om ervoor te zorgen dat je weggezakte kennis snel weer kunt op doen.
Dat je weet hoe je een probleem kunt voorkomen of kunt oplossen
Kennis & praktische tools voor een snel en volledig antwoord
Stappenplannen
Met de stappenplannen weet je precies hoe het proces met de Belastingdienst eruitziet en wat je te wachten staat. Zo kan je vooruit kijken, houd je het overzicht en ben je altijd goed voorbereid op wat er staat te komen.
Voorbeeldbrieven
Met de onderwerpspecifieke voorbeeldbrieven heb je altijd een goed antwoord op de Belastingdienst. Zo snijd je het probleem meteen al goed aan. Door duidelijk en beknopt te communiceren met de Belastingdienst vergroot je je kans op succes.
Do's & don'ts
Met deze praktische tips weet je hoe je het beste je verhaal aan de Belastingdienst kan aansnijden en hoe je met de belastinginspecteur moet omgaan. Een succesvolle uitkomst draait altijd om een goede strategie. De do's en don'ts op Tax Studio Online helpen je hierbij.
Praktische handvatten
Veel problemen met de Belastingdienst kunnen voordelig opgelost worden. Verminderingen van boetes, of zelfs complete kwijtscheldingen, komen frequent voor. Maar dan moet je wel goed weten wat je mogelijkheden zijn. De praktische handvatten op Tax Studio Online helpen hierbij.
Relevante kennis, wetsartikelen en jurisprudentie
Je vindt er achtergrond kennis met rechtspraak en wet- en regelgeving. Alles is op onderwerp georganiseerd dus je hoeft niet op verschillende plekken te zoeken.
How-to video’s & webinars
Met de 'How-to' video's en (replays van) de webinars krijg je een duidelijke uitleg over hoe je een concreet probleem met de Belastingdienst kunt aanpakken. Na het bekijken van de video kun je direct aan de slag.
Online cursussen (coming soon)
Naast alle praktische tools die het platform bevat is er ook steeds meer vraag naar praktische cursussen. Niet alleen de theorie maar ook “Hoe kun je het in de praktijk aanpakken?’.
Daarvoor ontwikkel ik praktische online cursussen, zodat je weet wat je kunt doen op het moment dat jij het nodig hebt.
De eerste cursus die tweede helft augustus online komt, is de cursus over het boekenonderzoek.
Zo blijf je van ontwikkelingen op de hoogte
Het belastingrecht is continu in beweging. Dat betekent dat je je kennis ook up-to-date moet houden. Daarom ontvang je elke week een mail met de ontwikkelingen en ook wat je er in de praktijk mee kunt of moet.
Op de pagina met actualiteiten vind je de nieuwste artikelen bovenaan. Daaronder kun je de artikelen op onderwerp terugvinden.
Actualiteiten
De nieuwste artikelen
Begin vandaag
☆
Begin vandaag ☆
Probeer Tax Studio Online nu een maand gratis*
Til nu je praktijk naar een hoger en voorkom problemen.
Met Tax Studio online weet je:
Waar de grenzen liggen en voorkom je problemen voor je cliënten en jezelf.
Zie je fouten van de inspecteur en weet je wat je kunt doen of je er iets mee moet doen.
Ken je je rol in een onderzoek.
Weet je hoe je discussies kunt aanpakken en kunt oplossen
Vind je alle relevante informatie op een plek.
Word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en weet je wat je ermee kunt in de praktijk.
Kun je mailen of bellen als je er even niet uitkomt.
*na de eerste maand betaal je €59 ex BTW per maand en is maandelijks opzegbaar. Is het toch niks voor jou? Stuur voor het einde van de eerste maand een mail naar support@taxstudio-online.nl en je zit nergens aan vast. Geen kleine lettertjes. Je kunt het gewoon een maand gratis proberen.
Veelgestelde vragen
-
Een abonnement op het platform kan de oplossing zijn omdat dit meestal het ontbrekende stuk is in de puzzel. Boekhouders weten bijvoorbeeld echt wel hoe een administratie in elkaar moet zitten, maar weten ze ook wat ze kunnen doen als de Belastingdienst vindt dat het niet op orde is en daar vergaande standpunten op baseert? Dat weten ze vaak niet. Als je dat wel weet, weet je ook hoe je het probleem kunt voorkomen. Het gaat om herkenning en vervolgens actie.
-
Waar loop je op dit moment tegenaan of waar heb je zo je twijfels bij. Start bij die onderwerpen.
Als je niks kan bedenken start bij de administratie. Dat is voor ondernemers de basis van de aangiftes. Welke problemen spelen daar vaker en hoe zit dat bij mijn clienten?
Hebben je clienten geregeld te maken met verzuimboetes. Dan kun je bijvoorbeeld het lunchwebinar over verzuimboetes terugkijken. Tijdens dat lunchwebinar laat ik zien welke argumenten zin hebben.
-
Nee, de meeste onderdelen niet.
Aan de online cursussen en de lunchwebinars kun je wel zonder abonnement deelnemen. Uiteraard tegen betaling. Je hebt dan voor een bepaalde tijd toegang.
Andere onderdelen van het platform zijn alleen via een abonnement te raadplegen.
-
Als het onderwerp van jouw probleem niet op het platform staat kun je dat bij ons aangeven, dan gaan wij kijken of we dat zo snel mogelijk aan het platform kunnen toevoegen (mits relevant voor het platform).
Sneller naar een betere oplossing
Hierom kiezen gebruikers voor Tax Studio Online:
Tax Studio Online:
✓ Gemaakt voor een praktische aanpak
✓ Duidelijke stappenplannen
✓ Blijvend bij de kern
✓ Alle informatie op één plek
✓ Duidelijke inzichten, zonder zoekwerk
✓ Hulp van een fiscaal advocaat, voor als je er niet helemaal uitkomt.
Andere softwares:
✗ Te veel informatie, zonder focus
✗ Veel wetteksten, geen praktisch stappenplannen
✗ Zelf uitzoeken wat relevant en up-to-date is
✗ Wel technische hulp, geen vakinhoudelijke hulp
Wat zeggen anderen?
Zie ik je op Tax Studio Online?
Meld je hieronder aan voor je gratis proefperiode
Of je kunt wachten tot je daadwerkelijk een probleem hebt, maar als je hier bent gekomen, ga ik er vanuit dat je geen problemen wilt voor je cliënten en ook niet voor jezelf.
Problemen voorkomen is met Tax Studio Online een stuk eenvoudiger geworden.
Ontdek het zelf via de gratis proefperiode. Meld je aan via button hieronder.